Инструкции за лепене на тапети

Тапети и стенописи

Ролките тапети са номерирани според реда на поставянето им на стената.

Започнете отляво и се движете надясно. Обърнете внимание, че лентите за тапети трябва да прилепват една към друга с краищата си.

СПИСЪК С ИНСТРУМЕНТИ
Кофа
Валяк за боядисване
Валяк за притискане
Писалка
Гъба
Шпатула
Четка
Резачка за хартия
Нивелир
ПОДГОТОВКА
1
Първо отстранете старата боя или тапетите.
Почистете повърхността на стената от стари тапети или остатъци от боя. Не се препоръчва да оставяте стари тапети на стената. Ако имате проблеми с отстраняването на старите тапети, опитайте да ги намокрите с топла вода.
2
Уверете се, че повърхността на стената е гладка и чиста.
Стената, която е почистена от стара боя, може да се замаже, за да се изравнят неравностите. Песъчливите или много абсорбиращи стени трябва да се грундират преди поставянето на тапети. Абсорбиращите стени включват измазани стени, стени със стари тапети, ПДЧ и др. Освен това светлите повърхности трябва да се грундират предварително, за да не прозира цветът на стената през тапета.
МОНТАЖ НА ТАПЕТИ
1
Проверка на тапетите
Преди да залепите тапета на стената, се уверете, че всички ленти са на мястото си и не са повредени или скъсани. Лентите за тапети са номерирани отгоре и отдолу в реда, в който трябва да се залепят на стената. Започнете от лявата страна и се движете надясно.
2
Отбележете мястото, където първата ролка трябва да бъде поставена на стената
Правилното, равномерно залепване на първата ролка към стената е от решаващо значение. Използвайте нивелир, ролетка и маркер, за да отбележите вертикални линии по ширината на тапета, като започнете от ръба на стената. Това ще Ви помогне да разположите правилно първата ролка върху стената. Уверете се, че водещите линии не са прекалено дебели и тъмни, защото в противен случай ще се виждат.
3
Подготовка на лепилото за тапети
Излейте необходимото количество студена вода в кофата (вижте таблицата по-долу). Започнете да разбърквате водата, като я въртите в кръг - докато се образува водна вихрушка. Тогава започнете да наливате лепилото без прекъсване, продължавайки да разбърквате водата в продължение на една минута. Оставете разтвора да почива 10 минути и след това разбъркайте отново. Сега лепилото е готово за употреба.

Количество

1 опаковка

Количество вода

1,7 л

Повърхност (м²)

10 м²

Важно:Повърхност (м²)

10 м²

Важно:Ако искате да използвате лепило на друг производител, следвайте инструкциите на опаковката."

"
4
Нанесете лепилото направо върху стената
Нанесете лепилото на широчината на една лента тапет с малък запас. Залепете следващия участък от стената едва след като сте приключили с предишната лента тапет. За целта използвайте валяк или четка. Важно е да покриете цялата повърхност на стената с лепило, тъй като липсата на лепило в някоя точка ще доведе до появата на въздушни мехурчета.
5
Подредете лентите тапети така, че краищата им да са близо един до друг, но да не се припокриват, и ги притиснете здраво.
За най-добри резултати използвайте валяк за натиск. При поставянето на следващата лента тапет се уверете, че моделът съвпада и че лепилото не оставя петна по лицевата страна на тапета, които ще се виждат, когато изсъхне. Забележка: Уверете се, че няма бръчки или гънки, тъй като това може да доведе до напукване на тапета.
6
Изравнете цялата повърхност на тапета
Изгладете тапета с ръка или с валяк под налягане, като се движите от центъра навън. Малките мехурчета или гънки ще изчезнат, след като тапетът изсъхне. Ако върху лицевата страна на тапета се появят петна от лепило, избършете ги внимателно с влажна кърпа или гъба, без да чакате лепилото да изсъхне.
7
Отрязване на излишните тапети
След като цялата повърхност е облепена с тапети, отрежете излишното количество с помощта на шпатула за тапети и остър нож за тапети.
8
Изчакайте 24 часа до пълно изсъхване на лепилото и се насладете на крайния резултат. През това време в стаята не трябва да има течение.
Сега можете удобно да седнете и да се наслаждавате на новата си стая!
Внимание: Виниловите тапети дишат по-малко от флизелиновите тапети. При нанасяне върху плътна и непопиваща повърхност съхненето може да отнеме повече време.